Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Muffiny kakaowo-waniliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Muffinki to dobry sposób na smaczny dodatek do kawy.

Muffiny kakaowo-waniliowe

Składniki:

Muffiny kakaowo-waniliowe

 

  • 35 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szkl smażonych jabłek
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Muffiny kakaowo-waniliowe
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukry, wymieszać. Wlać mleko i jajko, olej i niedokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części przesiać kakao, wymieszać. Do foremek muffinkowych nakładać jasne ciasto, łyżeczkę smażonych jabłek i na wierzch ciemne ciasto. Napełniać do 2/3 wysokości foremek. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp 170 st ok 25-30 minut. Upieczone i ostudzone wyjąć z foremek i oprószyć cukrem pudrem.