renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Muffinki łaciate

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne, puchate i rozpływające się w ustach muffinki . Mocno czekoladowe z lekką masą z serka mascarpone.

Muffinki łaciate Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki łaciate

 

  • Nadzienie:
  • 150 g serka maascarpone
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 białko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • Ciasto:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. cukru trzcinowego
  • 0,75 szkl.jogurtu greckiego
  • 0,75 szkl. wody
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 szczypty soli
  • 1 łyżka rumu lub spirytusu

Sposób przygotowania:

Muffinki łaciate
Przygotowanie nadzienia: Serek mascarpone wymieszać z białkiem, cukrem i mąką i wstawić do lodówki do stężenia. Przygotowanie ciasta: Mąkę, cukier, kakao, sodę, sól wymieszać ze sobą, następnie dodać wszystkie mokre składniki i wymieszać ciasto na jednolitą masę. Foremki wypełnić odrobiną ciasta czekoladowego, następnie łyżka nadzienia serkowego i znów ciasto. Piec w 175 stopniach przez ok. 25 minut. 
Muffinki łaciate
Przygotować masę z serka mascarpone i schłodzić.
Muffinki łaciate
Mąkę, cukier, kakao, sodę i sól wymieszać ze sobą.
Muffinki łaciate
Dodać do suchych składników ciasta mokre i wymieszać.
Muffinki łaciate
Foremki na muffinki wypełniać ciastem i nadzieniem.