p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na muffinki

Muffinki piernikowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Muffinki piernikowe z żurawiną i migdałami

Muffinki piernikowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki piernikowe

 

  • 125 g margaryny Kasia
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 op. 15 g proszku do pieczenia
  • 1 op. 10 g cukru waniliowego
  • 3/4 szkl. granoli z żurawiną
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 36 sztuk suszonej żurawiny
  • 6 łyżeczek migdałów w słupkach
  • cukier puder do posypania
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Muffinki piernikowe
W rondelku rozpuszczamy 125 g margaryny Kasia, studzimy, dodajemy 250 g jogurtu naturalnego, wbijamy 2 jajka i za pomocą trzepaczki dokładnie ubijamy składniki. Granolę, lekko rozdrabniamy. Wszystkie suche składniki: granolę, mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, kakao, przyprawę do piernika mieszamy dokładnie w metalowej misce, mokre składniki z rondelka przelewamy do suchych, mieszamy niezbyt długo, gdyż muffinki tego nie lubią i nakładamy do papilotek do 1/2 wysokości, układamy po 3 sztuki suszonej żurawiny, przykrywamy je pozostałym ciastem, posypujemy słupkami migdałów. Pieczemy ok 25-30 minut w nagrzanym piekarniku w temp 180C. Ostudzone muffinki wykładamy na podłużny talerz, ja dodatkowo posypałam je cukrem pudrem.
Muffinki piernikowe
do przygotowania muffinek przygotowujemy potrzebne składniki
Muffinki piernikowe
w misie od robota mieszamy wszystkie susche składniki
Muffinki piernikowe
nakładamy do papilotek do 1/2 wysokości, układamy po 3 sztuki suszonej żurawiny
Muffinki piernikowe
Pieczemy ok 25-30 minut w nagrzanym piekarniku w temp 180C