Sposób przygotowania:
Muffinki prima balerina
Zacznijmy od przygotowania babeczek.Formę do muffinek wyłóż papilotkami ( otrzymasz 10 sztuk).Masło roztop,przestudź.W dużej misce umieść wszystkie składniki na babeczki.Za pomocą trzepaczki wymieszaj ciasto.Napełnij papilotki do 1/3 wysokości,każdą babeczkę nadziej łyżeczką konfitury różanej (ja użyłam własnego wyrobu).Dopełnij papilotki do 3/4 wysokości.Piecz 30 min. w temperaturze 160 stopni.Gotowe babeczki wystudź. Teraz przygotuj spódniczki.Pianki umieść w misce,dolej łyżkę wody,umieść miskę w kąpieli wodnej(woda musi wrzeć).Podgrzewaj do momentu aż pianki się rozpuszczą.Zdejmij masę z kąpieli wodnej,dodaj cukier puder i za pomocą miksera z końcówkami w kształcie haka wyrób dokładnie do uzyskania jednolitej masy.Pozostaw masę na kwadrans aby stężała.Przełóż ją na podsypaną mąką ziemniaczaną stolnicę i rozwałkuj na cienki placek. Wytnij kółka o średnicy 12 cm(ja użyłam miseczki porcelanowej,równie dobrze możesz przygotować papierowy szablon).Na środku kółka postaw babeczkę i od jej podstawy wykrój mniejsze kółko.Tępą stroną noża zrób plisy. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.Wierzch każdej babeczki posmaruj odrobiną ubitej śmietanki i udrapuj spódniczkę. Wierzch każdej babeczki udekoruj śmietanką za pomocą szprycy.Wierzch obsyp wiórami z białej czekolady.Gotowe :) Prima balerinki lubią być przechowywane w chłodzie.
Netka