Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Muffinki toffi z maltikeksami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Muffinki o smaku toffi nadziewane gorzka czekoladą i z maltikeksami - kruchymi ciasteczkami w czekoladzie.

Muffinki toffi z maltikeksami

Składniki:

Muffinki toffi z maltikeksami

 

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 budynie o smaku toffi
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 12 kostek gorzkiej czekolady
  • ok. 60 szt. maltikeksów w czekoladzie

Sposób przygotowania:

Muffinki toffi z maltikeksami
Zmieszać ze sobą składniki suche - przesianą przez sito mąkę pszenną, budynie o smaku toffi, proszek do pieczenia oraz sól.

W drugiej misce zmiksować jajka z cukrem, a następnie dodać mleko oraz olej, nie przerywając miksowania. Na końcu dodawać porcjami składniki suche i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przygotować 12 papilotek. Do każdej z nich dodać po łyżce ciasta, następnie położyć kosteczkę gorzkiej czekolady i ponownie przykryć ciastem.

Na końcu na wierzchu każdej muffinki ułożyć po 5 szt. maltikeksów.

Piec w temp. 180 stopni przez 15-20 min.

Wystudzić.