anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Muffinki waniliowo-kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczne muffiny, mocno kokosowe i delikatnie pachnące wanilią.

Muffinki waniliowo-kokosowe

Składniki:

Muffinki waniliowo-kokosowe

 

  • SKŁADNIKI SYPKIE:
  • mąka pszenna 150 gramów
  • wiórki kokosowe 50 gramów
  • cukier 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
  • soda oczyszczona ¼ łyżeczki
  • sól 1 szczypta
  • SKŁADNIKI MOKRE:
  • masło roztopione i ostudzone 120 gramów
  • jajka 2 sztuki
  • ekstrakt z wanilii 1 łyżka
  • mleko 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Muffinki waniliowo-kokosowe
W jednej misce mieszam składniki sypkie, do drugiej miski wkładam składniki mokre, które następnie lekko roztrzepuję widelcem. Łączę zawartość obu misek i mieszam tylko do połączenia składników. Ciasto ma mieć grudkowatą strukturę. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180*C. Ciastem napełniam papilotki do 2/3 wysokości. Formę wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 20 minut. Upieczone studzę 5 minut w formie, a następnie wykładam na kratkę kuchenną. Zimne posypuję cukrem pudrem.