gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Muffinki wiśniowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, łatwe w przygotowaniu muffinki. Dzięki wiśnią w środku są wilgotne a bita śmietana na wierzchy z kakao dodaje fajny smak całości.

Muffinki wiśniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki wiśniowe

 

  • Ciasto
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka soku ze świeżej cytryny
  • 4 łyżki mleka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 jajka
  • 1/5 kostki masła (50 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wiśni (mogą być takie z kompotu)
  • 1 kieliszek wódki

 

  • Dodatki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • wiśnie w likierze
  • kakao

Sposób przygotowania:

Muffinki wiśniowe
Ciasto - rozpuszczamy masło na parze odkładamy do ostygnięcia. W dużej misce mieszamy razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia - wbijamy kolejno jajka i mieszamy na jednolitą masę. W miseczce na parze rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i sokiem z cytryny - odkładamy do przestudzenia - gdy ostygnie wlewamy do przygotowanego ciasta dokładnie mieszamy. Na koniec do przygotowanego ciasta łyżką wmieszać wiśnie i wódkę. Przekładamy ciasto do foremek - pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180. Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem - robimy dekoracje na upieczonych ostudzonych muffinkach za pomocą worka cukierniczego - na koniec posypujemy kakao i kładziemy wiśnię z likieru.
Muffinki wiśniowe
Rozpuszczamy oddzielnie masło i czekoladę studzimy
Muffinki wiśniowe
Mieszamy razem sypkie produkty w misce dodajemy resztę składników
Muffinki wiśniowe
Na koniec do ciasta wmieszać wiśnie i wódkę
Muffinki wiśniowe
Przekładamy ciasto do foremek pieczemy ostudzone dekorujemy