Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Polecam pyszne wytrawne muffinki z tuńczykiem, idealne na piątkowy obiad lub kolację. Podałam je z sosem czosnkowym.

Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą

 

  • 1 puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym,
  • 2/3 puszki kukurydzy (około 120g odsączonej kukurydzy),
  • 80g żółtego sera,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 80ml oleju,
  • 80ml mleka,
  • 160g mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą
Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy widelcem. Żółty ser ścieramy an grubych oczkach tarki. Kukurydzę odsączamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i szczyptą pieprzą. Jajka rozkłócamy, dodajemy olej i mleko, mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy. Dodajemy tuńczyka, ser, kukurydzę oraz natkę. Mieszamy tylko do połączenia składników i przekładamy do formy na muffinki. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Podajemy z sosem czosnkowym i pomidorowym lub ketchupem. Smacznego :)
Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i szczyptą pieprzą.
Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą
Jajka rozkłócamy, dodajemy olej i mleko, mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych,
Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą
Dodajemy tuńczyka, ser, kukurydzę oraz natkę. Mieszamy tylko do połączenia składników
Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą
przekładamy do formy na muffinki. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach.