marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Muffinki z ajerkoniakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Muffinki dobre na babskie lub towarzyskie spotkania.Uwaga! Nie wskazane dla najmłodszych dzieci i nastolatków.

Muffinki z ajerkoniakiem

Składniki:

Muffinki z ajerkoniakiem

 

  • 1 kopiasta szklanka mąki,
  • 100 ml.oleju,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 80 ml.ajerkoniaku,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Muffinki z ajerkoniakiem
Mąkę przesiać do szerokiej i dużej misy, następnie wlać olej i wbić jajko oraz dodać cukier, proszek do pieczenia i wymieszać całość pałką lub łyżką dużą. Wlewać masę powoli i stopniowo do otworów w silikonowej formie. Zrobić łyżką wgłębienie w każdym napełnionym ciastem i wlać po trochu ajerkoniaku, po czym zakryć po wierzchu ciastem, za pomocą łyżeczki. Piec muffinki w temp. 170 st. C, a po wyjęciu z piekarnika posypać je cukrem pudrem i podawać.