gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Muffinki z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne łatwe w przygotowaniu muffinki z dodatkiem rozpuszczonej białej czekolady udekorowane pianką truskawkową.

Muffinki z białą czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki z białą czekoladą

 

  • Ciasto
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masła o temperaturze pokojowej
  • 1 tabliczka białej czekolady (200g)
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki mleka

 

  • Pianka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka truskawkowa

 

Sposób przygotowania:

Muffinki z białą czekoladą
Ucieramy cukier puder z jajkami. Wlewamy stopniowo rozpuszczone ostudzone masło - miksujemy aż składniki się połączą. Dodajemy aromat waniliowy oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej Dodajemy roztopioną i ostudzoną czekoladę do składników mokrych. Miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, i 2 łyżki mleka - mieszamy. Przekładamy ciasto do foremek - pieczemy 25 minut w temperaturze 180. Ubijamy kremówkę, dodajemy rozpuszczoną w 1/2 szklance wody galaretkę - przygotowaną pianką dekorujemy muffinki.
Muffinki z białą czekoladą
Ubijamy jajka z cukrem pudrem na jednolitą masę
Muffinki z białą czekoladą
Na koniec wsypujemy do ciasta mąkę z mlekiem
Muffinki z białą czekoladą
Ciasto przekładamy do przygotowanych foremek
Muffinki z białą czekoladą
Muffinki ostudzone dekorujemy pianką truskawkową