piotr20091991

piotr20091991

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 666]

Muffinki z budyniem i wiórkami kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna przekąska dla dzieci i dorosłych.

Muffinki z budyniem i wiórkami kokosowym

Składniki:

Muffinki z budyniem i wiórkami kokosowym

 

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100g masła
  • 4 duże łyżki wiórków kokosowych
  • 100ml wody gazowanej
  • Domowy budyń:
  • 3 czubate łyżeczki maki ziemniaczanej
  • 350ml mleka 3,2%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 płaskie łyżeczki maki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Muffinki z budyniem i wiórkami kokosowym
Przygotować budyń :
odlać pół szklanki mleka i wymieszać z mąką pszenną oraz ziemniaczaną . Resztę mleka razem z cukrem oraz cukrem waniliowym gotować na małym ogniu , mieszając . Gdy się lekko zagotuję , delikatnie wlać mleko połączone z mąką . Mieszać aż zgęstnieje i zaczną się pojawiać bąbelki . Przygotować ciasto :
W rondelku rozpuścić masło . o miski wbić jajka (można je lekko ubić ) . Dodać przestudzony budyń i masło . Starannie wymieszać . Do zawartości miski wsypać mąkę , proszek do pieczenia i sól . Na koniec wlać wodę gazowaną i wymieszać . Ciasto wyłożyć do papierowych foremek . Wierzch muffinek posypać wiórkami kokosowymi . Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180-200 stopni C . Piec ok. 20-25 minut .