Sposób przygotowania:
Muffinki z budyniem i wiórkami kokosowym
Przygotować budyń :
odlać pół szklanki mleka i wymieszać z mąką pszenną oraz ziemniaczaną . Resztę mleka razem z cukrem oraz cukrem waniliowym gotować na małym ogniu , mieszając . Gdy się lekko zagotuję , delikatnie wlać mleko połączone z mąką . Mieszać aż zgęstnieje i zaczną się pojawiać bąbelki . Przygotować ciasto :
W rondelku rozpuścić masło . o miski wbić jajka (można je lekko ubić ) . Dodać przestudzony budyń i masło . Starannie wymieszać . Do zawartości miski wsypać mąkę , proszek do pieczenia i sól . Na koniec wlać wodę gazowaną i wymieszać . Ciasto wyłożyć do papierowych foremek . Wierzch muffinek posypać wiórkami kokosowymi . Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180-200 stopni C . Piec ok. 20-25 minut .
odlać pół szklanki mleka i wymieszać z mąką pszenną oraz ziemniaczaną . Resztę mleka razem z cukrem oraz cukrem waniliowym gotować na małym ogniu , mieszając . Gdy się lekko zagotuję , delikatnie wlać mleko połączone z mąką . Mieszać aż zgęstnieje i zaczną się pojawiać bąbelki . Przygotować ciasto :
W rondelku rozpuścić masło . o miski wbić jajka (można je lekko ubić ) . Dodać przestudzony budyń i masło . Starannie wymieszać . Do zawartości miski wsypać mąkę , proszek do pieczenia i sól . Na koniec wlać wodę gazowaną i wymieszać . Ciasto wyłożyć do papierowych foremek . Wierzch muffinek posypać wiórkami kokosowymi . Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180-200 stopni C . Piec ok. 20-25 minut .