Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Sernik na cieście czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Z dekoracyjną kratką, również z ciasta czekoladowego. Najlepiej upiecz go w kąpieli wodnej, a po upieczeniu zostaw na pół godziny w piecu, by nieco przestygł. Wtedy będzie jeszcze lepszy!

Sernik na cieście czekoladowym

Składniki:

Sernik na cieście czekoladowym

Ciasto

  • 15 dag masła
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki

Masa serowa

  • 1,5 kg twarogu na sernik
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • budyń śmietankowy
  • 20 dag masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Sernik na cieście czekoladowym
1. Wszystkie składniki ciasta wsypać do miski i ugniatać do uzyskania jednolitej konsystencji.

2. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem utrzeć. Stopniowo dodać twaróg.

3. Dodać budyń zmieszany z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę. Delikatnie wymieszać.

4. Na spód blachy nałożyć 2/3 ciasta. Wyłożyć masę serową.

5. Na wierzch zrobić kratkę z reszty ciasta.

6. Piec ok. godziny w temperaturze 170°C.

Tagi:

ciasta