SUPERPRZEPIS

Zapiekana frittata z jabłkami

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Zapiekana frittata z jabłkami Więcej zdjęć (2)

Zapiekana frittata z jabłkami, aromatyzowana cynamonem, najlepiej smakuje jeszcze ciepła z dodatkiem świeżych owoców lub lodów waniliowych.

Składniki:

Zapiekana frittata z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Zapiekana frittata z jabłkami

Przygotowanie jabłek

Zapiekana frittata z jabłkami

Obrane jabłka kroimy w kosteczkę.

W szerokiej patelni lub garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojone jabłka, 25 g cukru i 1 łyżeczkę cynamonu. Jabłka podsmażamy ok. 5 minut.

Przygotowanie masy jajecznej

Zapiekana frittata z jabłkami
Masę jajeczną na frittatę możemy również zmiksować.

W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem, dodajemy resztę cukru. Na koniec stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Wszystkie składniki dobrze mieszamy.

Przygotowanie frittaty z jabłkami

Zapiekana frittata z jabłkami
Przed pieczeniem wierzch frittaty możemy obsypać drobno pokrojonymi migdałami.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Na dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wykładamy podsmażone jabłka, na które wylewamy przygotowana masę jajeczną.
Frittatę pieczemy ok. 30-40 minut.


Tagi:

jabłka owoce