Sposób przygotowania:
Muffinki z makiem
Przygotowanie maku Makmielimy zalewamy wrzątkiem tyle aby mak był mokry dodajemy cukier ,rozpuszczoną margarynę,rodzynki,wiórki kokosowe,migdały słupki, i 2 łyżki bułki tartej mieszamy i studzimy. Jak mak trochę przestygnie wbijamy jedno jajko mieszamy.Do miski wsypujemy mąkę cukry,proszek do pieczenia i sodę mieszamyDo drugiej miski wlewamy maślankę ,olej wbijamy jajkomieszamy krótko ręcznie trzepaczką. Do wymieszanych mokrych składników wsypujemy suche składniki mieszamy bardzo krótko. Foremkę na muffinki 12 szt wykładamy papierowymi papilotkami. Do foremki dajemy łyżeczką porcję ciasta ,następnie dajemy mak na górę dajemy pozostałe ciasto. Górę każdej muffinki posypujemyorzechami. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut 175 st.Gotowe babeczki można ozdobić rozpuszczoną czekoladą.POLECAM!!!
gusia1000