Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Muffinki z maślanym kremem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne muffinki z pysznym kremem, idealne na podwieczorek lub przyjęcie, np. urodziny. Posmakują u i dzieciom i dorosłym. Bardzo polecam.

Muffinki z maślanym kremem

Składniki:

Muffinki z maślanym kremem

Ciasto:

  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • pół szklanki kaszy manny
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1 cukier waniliowy

Krem maślany:

  • 20 dag masła 82 %
  • 16 dag cukru pudru
  • 3 łyżki zimnego mleka
  • sok z cytryny według uznania
  • różowy barwnik spożywczy ( u mnie w proszku )

Sposób przygotowania:

Muffinki z maślanym kremem
1. Ciasto: Jajka i oba cukry miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy kaszę mannę, mąkę tortową i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami, następnie pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i studzimy.

3. Krem maślany: Masło ucieramy mikserem na puszystość (aż będzie białe), następnie dodajemy pozostałe składniki dokładnie ucierając. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy ( ilość zależy jaki kolor chcemy uzyskać ) i dokładnie ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i schładzamy kilka minut w lodówce.

4. Dekoracja i podanie: Schłodzonym kremem dekorujemy muffinki według uznania. Podajemy i smacznego życzę.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.

Sok z cytryny ( świeży ) według własnego smaku.