Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Muffinki z płatkami, syropem z agawy i bakaliami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 130
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To doskonała propozycja na smaczne, zdrowe oraz pożywne babeczki, które posmakują małym oraz dużym miłośnikom takich pyszności. Muffinki są naprawdę rewelacyjne i u mnie zawsze błyskawicznie znikają w wersji solo, ale możecie je podawać z twarożkiem.

Muffinki z płatkami, syropem z agawy i bakaliami

Składniki:

Muffinki z płatkami, syropem z agawy i bakaliami

Około 7 sztuk:

  • 150g mąki pszennej/orkiszowej
  • 50g płatków owsianych
  • 1 szczypta soli (solidna)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1 jajko
  • 100 ml maślanki/kefiru/jogurtu naturalnego
  • 80 ml oleju
  • 50g syropu z agawy (można użyć miodu)

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Muffinki z płatkami, syropem z agawy i bakaliami

Masa:

Muffinki z płatkami, syropem z agawy i bakaliami
Masy na muffinki nie należy zbyt długo mieszać.

W jednej misce połączyć mąkę, płatki, sól oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, maślankę, olej i syrop z agawy.
Następnie wszystko razem wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Na końcu do ciasta delikatnie wmieszać bakalie.

Wypełnianie papilotek i pieczenie:

Muffinki z płatkami, syropem z agawy i bakaliami
Muffinki przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej.

Formę do muffinek wysłać papilotkami, które należy wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości.
Muffiny piec w rozgrzanym piekarniku 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Gotowe wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia na kratce.