SUPERPRZEPIS

Jabłecznik migdałowy z nasionami chia i rodzynkami

  • 3
  • haniakson
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jabłecznik migdałowy z nasionami chia i rodzynkami Więcej zdjęć (9)

Jabłecznik sprawdza się przy każdej okazji, a ten dodatkowo możemy zjeść bez wyrzutów sumienia, bo wykonany jest ze zdrowych składników. Bez glutenu, cukru i nabiału. No i jest pyszny!

Składniki:

Jabłecznik migdałowy z nasionami chia i rodzynkami

Na ciasto

  • 1 łyżka płatków migdałowych do posypania
  • 4 szklanki mąki migdałowej
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 jajko
  • 1/2 rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej (lub ekstraktu)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli

Na farsz jabłkowy

Sposób przygotowania:

Jabłecznik migdałowy z nasionami chia i rodzynkami
1. Mąkę migdałowa, nasiona chia, sodę i sól mieszamy ze sobą, po czym dodajemy do nich jajko, roztopiony i ostudzony olej kokosowy i pastę waniliową (lub ekstrakt), a następnie zagniatamy kulę ciast i dzielimy je na dwie części. Jedna z kul wałkujemy na arkusz i wykładamy nim dno wysmarowanej olejem tortownicy (23 cm). Drugą kulę odkładamy.

2. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je na oleju kokosowym przez chwile i dodajemy do jabłek miód, cynamon, gałkę muszkatołowa i goździki. Pozostawiamy na wolnym ogniu jeszcze przez chwilkę, po czym dodajemy mąkę kokosową, rodzynki i pastę waniliową (lub ekstrakt). Po zestawieniu z ognia farsz studzimy.

3. Jabłka wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Pozostałe ciasto wałkujemy, kroimy w paski i dekorujemy jabłecznik w kształcie kratki. Posypujemy płatkami migdałowymi.

4. Jabłecznik pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 30 minut.
Jabłecznik migdałowy z nasionami chia i rodzynkami
Posypany płatkami migdałowymi prezentuje się wyśmienicie.
Jabłecznik migdałowy z nasionami chia i rodzynkami
Jabłka obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Jabłecznik migdałowy z nasionami chia i rodzynkami
Pokrojone owoce podsmażamy na oleju kokosowym.
Jabłecznik migdałowy z nasionami chia i rodzynkami
Mąkę kokosowa, nasiona chia i sodę mieszamy ze sobą w misce.
Jabłecznik migdałowy z nasionami chia i rodzynkami
Zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie kule
Jabłecznik migdałowy z nasionami chia i rodzynkami
Jabłka wykładamy do tortownicy
Jabłecznik migdałowy z nasionami chia i rodzynkami
Na wierzchu układamy kratkę z ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi.
Jabłecznik migdałowy z nasionami chia i rodzynkami
Pieczemy ok. pół godziny