Sposób przygotowania:
Jabłecznik migdałowy z nasionami chia i rodzynkami
1. Mąkę migdałowa, nasiona chia, sodę i sól mieszamy ze sobą, po czym dodajemy do nich jajko, roztopiony i ostudzony olej kokosowy i pastę waniliową (lub ekstrakt), a następnie zagniatamy kulę ciast i dzielimy je na dwie części. Jedna z kul wałkujemy na arkusz i wykładamy nim dno wysmarowanej olejem tortownicy (23 cm). Drugą kulę odkładamy.
2. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je na oleju kokosowym przez chwile i dodajemy do jabłek miód, cynamon, gałkę muszkatołowa i goździki. Pozostawiamy na wolnym ogniu jeszcze przez chwilkę, po czym dodajemy mąkę kokosową, rodzynki i pastę waniliową (lub ekstrakt). Po zestawieniu z ognia farsz studzimy.
3. Jabłka wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Pozostałe ciasto wałkujemy, kroimy w paski i dekorujemy jabłecznik w kształcie kratki. Posypujemy płatkami migdałowymi.
4. Jabłecznik pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 30 minut.
2. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je na oleju kokosowym przez chwile i dodajemy do jabłek miód, cynamon, gałkę muszkatołowa i goździki. Pozostawiamy na wolnym ogniu jeszcze przez chwilkę, po czym dodajemy mąkę kokosową, rodzynki i pastę waniliową (lub ekstrakt). Po zestawieniu z ognia farsz studzimy.
3. Jabłka wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Pozostałe ciasto wałkujemy, kroimy w paski i dekorujemy jabłecznik w kształcie kratki. Posypujemy płatkami migdałowymi.
4. Jabłecznik pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 30 minut.
zbysiowa
haniakson
zbysiowa
Trzeba będzie Haniu, takie pyszności podajesz :)