bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Muffinki z porzeczkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Czas na porzeczki - muffiny.

Muffinki z porzeczkami

Składniki:

Muffinki z porzeczkami

 

  • składniki suche:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • składniki mokre:
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szkl.maślanki
  • 60 g roztopionego masła
  • 2 jajko
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Muffinki z porzeczkami
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki mąkę, sól, proszek do pieczenia, sode i migdały. W drugim naczyniu mokre: utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać jajka, mleko,maślanke. Mieszając już tylko łyżką dodawać na stopniowo mąkę. Na koniec wmieszac owoce.. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto i posypać migdałami. Piec w temperaturze 190ºC, około 25-30 minut. Studzić na kratce..