iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Muffinki z sokiem jabłkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Muffinki to deser idealny bo zawsze się udają, pysznie smakują i są tak łatwe w przygotowaniu, że poradzi sobie z nimi nawet dziecko.

Muffinki z sokiem jabłkowym

Składniki:

Muffinki z sokiem jabłkowym

 

  • używałam szklanki o pojemności 200 ml
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 3/4 szklanki soku jabłkowo miętowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Muffinki z sokiem jabłkowym

ETAP 1:

Muffinki z sokiem jabłkowym
Do mokrych składników dodać suche i wymieszać.

Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę.

Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem.

Jajko wbić do większej miski, dodać do niego niego sok jabłkowy i olej lekko ubić trzepaczką do mokrych składników dodać suche i wymieszać przy pomocy łyżki

ETAP 2:

Muffinki z sokiem jabłkowym
Po dodaniu jabłek delikatnie wymieszać ciasto.

na koniec dodać pokrojone jabłka i wymieszać.

Ciastem napełnić do 3/4 wysokości przygotowane foremki do muffin i piec w temp. 200st około 20 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.