mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo proste i błyskawiczne do przygotowania, pyszne muffinki z truskawkami i kawałkami białej czekolady. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je zabrać na piknik czy spotkanie przy grillu. Znikają w zastraszającym tempie ;)

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą

 

  • Składniki:
  • 250 ml mleka
  • 120 ml oleju
  • 1 jajko
  • 300 g przesianej mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 100 g poszatkowanej białej czekolady
  • 250 g umytych, obranych i pokrojonych truskawek

Sposób przygotowania:

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą
W jednej misce mieszamy mokre składniki tj. mleko, olej i jajko. W drugim naczyniu mieszamy sypkie składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier i pokrojoną czekoladę białą. Zawartość obydwu misek łączymy, dodajemy pokrojone truskawki i ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierowymi papilotkami. Pieczemy ok. 25 minut w piecu nagrzanym do temp. 190*C. Po 10-15 minutach od upieczenia wyjmujemy babeczki i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Muffinki z truskawkami i białą czekoladą
Etap 1 w jednym naczyniu mieszamy mokre składniki
Muffinki z truskawkami i białą czekoladą
Etap 2 Do masy dodajemy pokrojone truskawki i czekoladę
Muffinki z truskawkami i białą czekoladą
Etap 3 Masą napełniamy papilotki ustawione w formie