Sposób przygotowania:
Muffinki truskawkowe z białą polewą
-Truskawki umyć ,obrać i pokroić w grubą kostkę. -Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać kisiel i szczyptę soli. -W drugim naczyniu połączyć mleko z cukrem i cukrem waniliowym , dodać rozbełtane jajko i olej. -Do mokrej masy dodać sypkie składniki i wymieszać. -W foremce do pieczenia ułożyć papierowe foremki . -Nakładać po łyżce ciasta, następnie truskawek i -znowu ciasto. Masa nie powinna przekraczać 3/4 wysokości foremki. - Formę z babeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 st.C i piec ok 20-25min. - W małym rondelku zagotować śmietanę, zdjąć z ognia , dodać pokruszoną czekoladę i mieszać do całkowitego połączenia się składników. - Przestudzoną i lekko gęstniejącą polewą dekorować przestudzone babeczki. -Muffinki można dodatkowo ozdobić gotowym /lub domowym /sosem truskawkowym.