cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Muffinki truskawkowe z białą polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Uniwersalne i niezastąpione w każdej sytuacji muffinki doskonale smakują również z sezonowymi owocami.Tym razem z truskawkami.

Muffinki truskawkowe z białą polewą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffinki truskawkowe z białą polewą

 

Sposób przygotowania:

Muffinki truskawkowe z białą polewą
-Truskawki umyć ,obrać i pokroić w grubą kostkę. -Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać kisiel i szczyptę soli. -W drugim naczyniu połączyć mleko z cukrem i cukrem waniliowym , dodać rozbełtane jajko i olej. -Do mokrej masy dodać sypkie składniki i wymieszać. -W foremce do pieczenia ułożyć papierowe foremki . -Nakładać po łyżce ciasta, następnie truskawek i -znowu ciasto. Masa nie powinna przekraczać 3/4 wysokości foremki. - Formę z babeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 st.C i piec ok 20-25min. - W małym rondelku zagotować śmietanę, zdjąć z ognia , dodać pokruszoną czekoladę i mieszać do całkowitego połączenia się składników. - Przestudzoną i lekko gęstniejącą polewą dekorować przestudzone babeczki. -Muffinki można dodatkowo ozdobić gotowym /lub domowym /sosem truskawkowym.
Muffinki truskawkowe z białą polewą
Wymieszane składniki na ciasto i truskawki przełożyć do papierowych foremek.
Muffinki truskawkowe z białą polewą
Muffinki piec ok 20-25 min w średnio nagrzanym piekarniku.
Muffinki truskawkowe z białą polewą
Upieczone babeczki wyjąć z formy i przestudzić.