Sposób przygotowania:
Muffinki z winnymi gruszkamiETAP 1:
Gruszki obrać i pokroić w 1cm kostkę pozbywając się gniazd nasiennych. W garnuszku zagotować wino z przyprawą i dodać gruszki. Gotować 5min i odstawić na parę godzin. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Przed przygotowywaniem ciasta, odsączyć gruszki na sitku. Wino można ponownie podgrzać i wypić.
ETAP 2:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, a masło rozpuścić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle miksując wsypywać porcjami cukier, aż nie będzie wyczuwalny pod palcami. Cienkim strumyczkiem, wlać mleko i rozpuszczone, przestudzone masło.
ETAP 3:
Na końcu do masy białkowej wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
ETAP 4:
Wszystko dokładnie wymieszać używając łopatki lub miksera na wolnych obrotach. Gotową masę przelać do foremek na muffinki. Poukładać na wierzchu cząstki gruszek, nie wciskając je w ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 25min. Smacznego :)
LauraLaura