kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Muffiny cytrynowe 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszne muffiny cytrynowe z kawałkami skórki cytrynowej, miękkie, wilgotne i baaaardzo cytrynowe.

Muffiny cytrynowe 2

Składniki:

Muffiny cytrynowe 2

 

  • 300 g mąki
  • 125 g cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 200 ml kefiru
  • 2 jajka
  • 110 g masła
  • ew. bita śmietana

Sposób przygotowania:

Muffiny cytrynowe 2
Potrzebujemy dwie miski. Do jednej wsypujemy suche produkty, a w drugiej łączymy jajka, kefir i roztopione masło. Masę kefirową przelewamy do miski z suchymi produktami. Mieszamy, ale niezbyt dokładnie. Ciasto powinno pozostać grudkowate. inaczej muffiny staną się twarde i zbite. Ciasto nakładamy do natłuszczonej formy na muffinki lub papilotki i pieczemy ok. 15 min w 200 st. C. Po wyjęciu pozwalamy muffinom chwilę "odetchnąć", a następnie wyjmujemy je z foremek pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Podajemy z kleksami bitej śmietany i kandyzowaną skórką cytrynową.