CzekoladowaMuffinka

CzekoladowaMuffinka

Kucharz
[Przepisów: 3]

Muffiny czekoladowe z kremem śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, szybkie i pięknie się prezentujące babeczki. Na sam widok ślinka cieknie. Upiec je może każdy, gdyż są bardzo bardzo proste w przygotowaniu.

Muffiny czekoladowe z kremem śmietanowym

Składniki:

Muffiny czekoladowe z kremem śmietanowym

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 80ml oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 40g pokruszonej czekolady mlecznej
  • 250g serka mascarpone
  • 125ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka śmietanfixu
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Muffiny czekoladowe z kremem śmietanowym
1. Mieszamy suche składniki i przesiewamy przez sitko.

2. Jajka i cukier miksujemy.

3. Dolewamy olej.

4. Łączymy z suchymi składnikami.

5. Dolewamy mleko miksując na zmniejszonych obrotach.

6. Dodajemy czekoladę i mieszamy.

7. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami .

8. Pieczemy w 195 st. C przez ok. 25 minut .

9. Ubijamy śmietanę.

10. Dodajemy śmietanfix i cukier.

11. Mieszamy z mascarpone.

12. Dekorujemy babeczki kremem za pomocą rękawa cukierniczego.