Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1014]

Muffiny kakaowe z kostką białej czekolady

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Muffinki smakują rewelacyjnie, a przy okazji są szybkie w przygotowaniu i zawsze ładnie wyrastają! Polecam.

Muffiny kakaowe z kostką białej czekolady Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffiny kakaowe z kostką białej czekolady

Około 6 sztuk:

  • 1 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • 6 kostek białej czekolady
  • cukier puder do posypania (można zrobić lukier lub polewę czekoladową)

Sposób przygotowania:

Muffiny kakaowe z kostką białej czekolady

Ciasto:

Muffiny kakaowe z kostką białej czekolady
Ciasto miksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej.

W jednej misce wymieszać składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, a w drugiej mokre - jajko, mleko oraz olej.
Wszystko razem połączyć do uzyskania jednolitej masy.

Wypełnianie papilotek:

Muffiny kakaowe z kostką białej czekolady
Czekolada nie może wystawać, bo się przypali.

Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami.

Do każdej papilotki włożyć po 1 łyżce masy kakaowej, a następnie po 1 kostce czekolady.

Na końcu papilotki uzupełnić resztą ciasta (do 3/4 ich wysokości).

Pieczenie:

Muffiny kakaowe z kostką białej czekolady
Muffinki należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Muffiny piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Gotowe babeczki studzić na kratce i udekorować według uznania.