dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Muffiny czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne kakaowe muffiny z dodatkiem posiekanej czekolady deserowej. Idealne na słodką przekąskę. Polecam.

Muffiny czekoladowe

Składniki:

Muffiny czekoladowe

 

  • 2 jajka
  • 3/4 szkl mleka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 200 g czekolady deserowej
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • polewa czekoladowa lub lukier

Sposób przygotowania:

Muffiny czekoladowe

Krok 1:

Muffiny czekoladowe
Jajka wbijamy do miski i dokładnie mieszamy z mlekiem.

Umyte jajka wbijamy do miski. Wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Margarynę rozpuszczamy i studzimy.

Krok 2:

Muffiny czekoladowe
Wszystkie składniki babeczek dokładnie mieszamy.

Mąkę mieszamy z solą, cukrami, kakao i proszkiem do pieczenia. Do jajek z mlekiem dodajemy suche składniki i mieszamy. Następnie wlewamy margarynę i mieszamy.

Krok 3:

Muffiny czekoladowe
Muffiny przekładamy do foremek i pieczemy.

Czekoladę kroimy w drobno kosteczkę i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Ciasto wlewamy do 3/4 wysokości foremek na muffiny.

Pieczemy ok 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Upieczone babeczki studzimy i oblewamy polewą czekoladową.

Smacznego!