edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Muffiny mocno pomarańczowe

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pachnące pomarańczą, z kawałkami świeżej pomarańczy w środku, pycha :)

Muffiny mocno pomarańczowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny mocno pomarańczowe

 

  • Z tej ilości składników wyszło mi aż 16 sztuk:
  • 2 szklanki mąki pszennej luksusowej
  • 1 szklanka płatków z otrąb pszennych z płatkami w polewie czekoladowej i pomarańczą
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 pomarańcza

Sposób przygotowania:

Muffiny mocno pomarańczowe
Pomarańczę bardzo dokładnie wyszorowałam i sparzyłam wrzącą wodą. Foremkę na muffiny wyłożyłam papierowymi i silikonowymi papilotkami. W jednej misce wymieszałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier i płatki otrębowe. W drugiej misce umieściłam wybite całe jajka, mleko, olej i skórkę otartą z pomarańczy. Pomarańczę obrałam razem z białą skórką, powycinałam cząstki z pomiędzy białych błonek, a z otrzymanego „ogryzka” wycisnęłam sok (około 2 łyżek), który dodałam do składników mokrych. Połączyłam ze sobą zawartość obu misek, wymieszałam i dodałam pokrojone na mniejsze kawałeczki cząstki pomarańczy. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem. Papilotki napełniłam wymieszanym ciastem i wstawiłam foremkę do piekarnika. Piekłam około 20 minut do suchego patyczka.
Muffiny mocno pomarańczowe
W jednej misce wymieszałam wszystkie składniki suche.
Muffiny mocno pomarańczowe
W drugiej misce wymieszałam składniki mokre i skórkę z pomarańczy.
Muffiny mocno pomarańczowe
Do wymieszanego ciasta dodałam pokrojone cząstki pomarańczy.
Muffiny mocno pomarańczowe
Muffiny wystudziłam na kratce kuchennej.