Magdalina

Magdalina

Szef Kuchni
[Przepisów: 28]

Muffiny truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Z podanego przepisu wychodzi nam 15 pysznych muffinek truskawkowych. Babeczki są mięciutkie, wilgotne i mega truskawkowe.

Muffiny truskawkowe

Składniki:

Muffiny truskawkowe

na ciasto:

  • 2 szkl. maki pszennej
  • 3/4 szkl. brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 szkl. pokrojonych truskawek

na kruszonkę

Sposób przygotowania:

Muffiny truskawkowe

Na ciasto

W jednym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche (tj. mąka, soda oczyszczona, cukier, proszek do pieczenia, sól ).
W drugim naczyniu mieszamy wszystkie składniki mokre (tj. olej, mleko, jajka).
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką do połączenia się składników (mogą zostać grudki).
Dodajemy truskawki i delikatnie mieszamy.

Na kruszonkę

Orzechy i migdały siekamy (możemy do tego celu użyć blendera). Do posiekanych orzechów i migdałów dodajemy masło i cukier- wszystko wyrabiamy szybko palcami. Foremki do muffin wypełniamy ciastem. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 30-35 min. w temp. 190 stopni.
Smacznego.