ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Muffiny z borówkami amerykańskimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Apetyczne borówkowe muffinki.

Muffiny z borówkami amerykańskimi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny z borówkami amerykańskimi

 

  • 300 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 200 g borówek amerykańskich
  • cukier puder do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Muffiny z borówkami amerykańskimi
Mleko, olej i jajka wkładamy do naczynia, mieszamy wszystko łyżką do momentu uzyskania jednolitej masy. Do drugiego naczynia przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, sodę oraz cukier waniliowy. Mieszamy. Następnie łączymy suche składniki z mokrymi. Wszystko mieszamy razem za pomocą miksera. Gdy powstanie gładka masa, dodajemy umyte wcześniej i osuszone borówki, i mieszamy ciasto łyżką. Do foremek nakładamy porcje ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Oprószamy cukrem pudrem.
Muffiny z borówkami amerykańskimi
Odmierzamy odpowiednią ilość mąki pszennej.
Muffiny z borówkami amerykańskimi
Dodajemy sodę dzięki czemu nasze muffinki będą smaczniejsze.
Muffiny z borówkami amerykańskimi
Mokre składniki łączymy razem ze sobą za pomocą łyżki.
Muffiny z borówkami amerykańskimi
Do formy na muffinki wkładamy papilotki z papieru.