ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Muffiny z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszyste muffiny z czekoladą

Muffiny z czekoladą

Składniki:

Muffiny z czekoladą

 

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g stopionego masła lub margaryny
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Muffiny z czekoladą
ąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać jajka, mleko oraz przestudzony, roztopiony tłuszcz. Składniki zmiksować.
Gorzką czekoladę pokroić na małe kawałki ostrym nożem albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach, po czym dodać do ciasta i starannie wymieszać.
Porcje ciasta nakładać do papierowych foremek do muffinek i wkładać je do specjalnej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C i piec ok. 30 min (babeczki powinny się przyrumienić). Podawać na ciepło lub na zimno.