Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Muffiny z fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne muffiny z czerwoną fasolą

Muffiny z fasolą

Składniki:

Muffiny z fasolą

 

  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół szklanki oleju
  • szklanka jogurtu greckiego
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 jajo
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Muffiny z fasolą
Czerwoną fasolę wykładamy na sitko żeby sok z niej ściekl. Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy do niej dwie łyżeczki proszku do pieczenia, sól, pieprz i mieszamy ze sobą suche składniki. W oddzielnej misce łączymy ze sobą szklankę jogurtu greckiego, pół szklanki oleju, dodajemy 3 łyżki śmietany 18 procentowej oraz wbijamy jedno całe jajo - wszystkie składniki dokładnie mieszamy - najlepiej mikserem. Do suchych składników przelewamy mokre, dodajemy czerwoną fasolę i mieszamy wszystko. Muffiny powinny mieć grudki mączna- a więc nie musi być wymieszane dokładnie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremki na muffiny natłuszczamy żeby ciasto nie przykleiło się do blaszki. Wypełniamy je do 3/4 wysokości i pieczemy ok 30-35 minut. Najlepiej jest sprawdzić czy muffiny są już upieczone suchym patyczkiem lub wykałaczką.