mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Muffiny z jagodami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Delikatne w smaku, pyszne, muffinki z jagodami i chrupiącą kruszonką. Do tych muffinek będą także pasować maliny, poziomki czy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki.

Muffiny z jagodami i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny z jagodami i kruszonką

 

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 szkl. jagód (mogą być mrożone)

 

Sposób przygotowania:

Muffiny z jagodami i kruszonką
Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia do miski, mieszamy z cukrem. Do drugiej miski wlewamy olej, wijamy jajko i wlewamy mleko. Mokre składniki mieszamy ze suchymi. Na koniec dodajemy jagody i mieszamy delikatnie. Kruszonka: Wszystkie składniki mieszamy rozcierając palcami Rozkładamy papierowe papilotki w formie na muffiny. Nakładamy masę i oprószamy kruszonką. Formę z muffinami wstawiamy do nagrzanego do temp.200*C pieca i pieczemy 20 - 25 minut. Po ostudzeniu posypujemy babeczki cukrem pudrem.
Muffiny z jagodami i kruszonką
W jednym naczyniu mieszamy mokre składniki
Muffiny z jagodami i kruszonką
Etap 2 Łaczymy zawartość obydwu naczyń i krótko mieszamy
Muffiny z jagodami i kruszonką
Do masy dodaję jagody i mieszam łyżką do połączenia
Muffiny z jagodami i kruszonką
Etap 4 Nakładamy masę do formy, oprószamy kruszonką i pieczemy