edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Muffiny z kremowym orzechowym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kolejne muffinki w wykonaniu mojej córki. Ponieważ smakują domownikom, piecze je dość często i ozdabia na różne sposoby.

Muffiny z kremowym orzechowym nadzieniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny z kremowym orzechowym nadzieniem

 

  • SKŁADNIKI NA 12 SZTUK:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 średnio czubate łyżki kakao
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 12 łyżeczek kremu z orzechów ziemnych (taki do kanapek)
  • do ozdobienia lukier lub cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Muffiny z kremowym orzechowym nadzieniem
Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni z termo obiegiem. Do jednej miski przesiałam przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier puder. Dodać kakao i cukier wanilinowy, wymieszać. Do drugiej miski wlać mleko i olej, wbić jajko i roztrzepać widelcem. Składniki płynne wlać do sypkich i wymieszałam wszystko łyżką. Połowę ciasta rozłożyć do papilotek, na to wyłożyć po łyżeczce kremu orzechowego, a na niego resztę ciasta. Piec około 20 minut. Aby uprzedzić ewentualne komentarze co do zdjęć – te z procesu przygotowania pochodzą z innej „partii” tych muffinek.
Muffiny z kremowym orzechowym nadzieniem
Składniki płynne wlać do sypkich i wymieszałam wszystko łyżką.
Muffiny z kremowym orzechowym nadzieniem
Połowę ciasta rozłożyć do papilotek, na to wyłożyć po łyżeczce kremu orzechowego.
Muffiny z kremowym orzechowym nadzieniem
Kremowe nadzienie przykryć resztą ciasta.
Muffiny z kremowym orzechowym nadzieniem
Babeczki są puszyste, a kremowe orzechowe nadzienie stanowi smaczną niespodziankę.