Sposób przygotowania:
Muffiny z polewą i posypką sezamową
Dwie szklanki mąki wsypujemy do głębokiej miski. Dodajemy do niej dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz cukier. Mieszamy ze sobą suche składniki. Do oddzielnej miski wlewamy szklankę jogurtu greckiego, pół szklanki oleju oraz wbijamy jedno całe jajo. Dokładnie łączymy ze sobą nasze mokre składniki- najlepiej ubijając trzepaczką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do suchych składników przelewamy mokre. Mieszamy niedokładnie. Muffiny powinny mieć grudki mączne. Formę na muffiny smarujemy delikatnie olejem żeby ciasto nie przystało do blaszki. Napełniamy każdą z foremki ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są już upieczone- po włożeniu i wyjęciu w ciasto patyczek powinien być suchy. Nasze czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub nad parą. Polewamy każdą muffinę łyżką polewy. Posypujemy gęsto sezamem. Odstawiamy je do zastygnięcia polewy.