msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Książka Kucharska: Desery i ciasta z rabarbarem

Muffiny z rabarbarem.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Goście w drodze a Ty nie masz nic słodkiego do kawy? Polecam muffiny na szybko.

Muffiny z rabarbarem. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny z rabarbarem.

 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • np.https://gotujmy.pl/rabarbar-na-zime-pani-reginy-,przepisy,100038.html lub świeży rabarbar przesypany cukrem i odsączony lub podduszony z cukrem
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Muffiny z rabarbarem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi papilotkami-ja użyłam formy na 12 muffinek. Margarynę zmiksować z cukrem , następnie dodać jajka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Włożyć mus rabarbarowy i razem wymieszać. Nałożyć ciasto do papilotek do 2\3 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika .Ustawić termoobieg i piec 20 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy muffiny się upiekły-wbić w muffinkę i jeśli patyczek jest suchy to znak,że możemy wyjmować z piekarnika.Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Z tej porcji wyszło 20 muffinek. Zanim goście upili troszkę kawy ciepłe muffiny stały już na stole.
Muffiny z rabarbarem.
Zmiksować wszystkie składniki dodając na końcu mus rabarbarowy,
Muffiny z rabarbarem.
Nakładać ciasto do papierowych papilotek do 2\3 wysokości.
Muffiny z rabarbarem.
Muffiny piec w 180 stopniach przez 20 minut w termoobiegu.
Muffiny z rabarbarem.
Ciepłe muffinki oprószyć cukrem pudrem i delektować się.