mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Muffiny z szarlotkowym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Proste, a przede wszystkim błyskawiczne do wykonania i smaczne muffinki z wilgotnym, jabłkowym nadzieniem:)

Muffiny z szarlotkowym nadzieniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny z szarlotkowym nadzieniem

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka prażonych jabłek ze słoika (przepis u mnie w zbiorach)

Sposób przygotowania:

Muffiny z szarlotkowym nadzieniem
Do miski przekładam wszystkie składniki ciasta, krótko je miksuję tylko do połączenia się składników i otrzymania gładkiego, jednolitego ciasta. Formę na muffinki wykładam papilotkami papierowymi. Do każdej foremki wlewam łyżkę ciasta. Na środek ciasta kładę kopiastą łyżeczkę prażonych jabłek ze słoika. Na wierzch wykładam kolejną łyżkę ciasta. Wstawiam blachę z muffinami do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok. 20 minut. Po upieczeniu muffiny posypuję cukrem pudrem i podaję.
Muffiny z szarlotkowym nadzieniem
Do miski przekładam wszystkie składniki ciasta
Muffiny z szarlotkowym nadzieniem
Do blachy na muffiny kładę papilotki, na to ciasto i prażone jabłka
Muffiny z szarlotkowym nadzieniem
Prażone jabłka przykrywam kolejną łyżką ciasta
Muffiny z szarlotkowym nadzieniem
Po upieczeniu studzę muffiny i oprószam cukrem pudrem