Mufinki cynamonowe - bardzo wilgotne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Moja ulubiona wersja muffinek :) Pyszne, szybkie, wilgotne i proste w przygotowaniu! Każdemu z pewnością zasmakują :)

Mufinki cynamonowe - bardzo wilgotne

Składniki:

Mufinki cynamonowe - bardzo wilgotne

 

  • pół kostki margaryny,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 jajko,
  • około 2-3 łyżeczki cynamonu,
  • dwa jabłuszka :)
  • + coś do ozdoby : ja wykorzystałam lukier z cukru pudru oraz kupioną posypkę :)

Sposób przygotowania:

Mufinki cynamonowe - bardzo wilgotne
Z takiej ilości wyjdzie nam około12 muffinek lub jeśli używamy formy do babeczek to 24 mniejsze  Zaczynamy od roztopienia margaryny w garnuszku. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon). Do margaryny dolać masło i wybić jajko i wymieszać. Powoli mieszając najlepiej trzepaczką rózgową zmieszać sypie produkty z mokrymi. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę i dodać je do masy lekko mieszając. Nagrzać piekarnik do około 150-200 stopni. Napełnić foremki do muffinek do 3/4 wysokości foremki. Piec przez około 15-20 minut. Udekorować i jeść!Ważne jest by jabłko było pokrojone w drobną kostkę, ponieważ ono musi się tzw. "wypiec" jak marchewka w cieście marchewkowym , wtedy nadaje cudownej wilgotności muffinkom! Smacznego :)

Tagi:

jajko jajka