Sposób przygotowania:
Cynamonowe cupcakes z mandarynkami
Jajka miksujemy z cukrem.Dodajemy powoli wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dokładnie mieszamy. Z powstałej części odkładamy 1 czubatą łyżkę. Dodajemy do niej 1 łyżeczkę kakao. Mieszamy.Do foremek ( ja jak zwykle używałam silikonowych - polecam! ) nakładamy jasne ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ).
Do osobnej foremki wkładamy ciemne ciasto.Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do "suchego patyczka" ). Chwilę studzimy. Z jasnych muffinek delikatnie ścinamy górę na prosto ( powinna nam wyjść kopułka po upieczeniu ). Ciemną muffinkę drobniutko siekamy.
Robimy krem: Gotujemy budyń na mleku. Studzimy. Masło uciekamy z cukrem. Cały czas ucierając, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wlewamy likier i dokładnie mieszamy. Polewamy muffinki ... posypujemy pokruszonym ciemnym ciastem i zdobimy cząstkami mandarynek.Smacznego!
Do osobnej foremki wkładamy ciemne ciasto.Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do "suchego patyczka" ). Chwilę studzimy. Z jasnych muffinek delikatnie ścinamy górę na prosto ( powinna nam wyjść kopułka po upieczeniu ). Ciemną muffinkę drobniutko siekamy.
Robimy krem: Gotujemy budyń na mleku. Studzimy. Masło uciekamy z cukrem. Cały czas ucierając, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wlewamy likier i dokładnie mieszamy. Polewamy muffinki ... posypujemy pokruszonym ciemnym ciastem i zdobimy cząstkami mandarynek.Smacznego!
monikaT83
marietta