Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Mule w białym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kuchnia francuska słynie z wykwintności i z tego, że jest skomplikowana. Może i jest ale mule w białym winie to proste, smaczne i efektowne danie prosto z Francji :)

Mule w białym winie

Składniki:

Mule w białym winie

 

  • 500 gramów muli
  • 1 /2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ papryczki chilli
  • 2 lampki białego wytrawnego wina
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • Garść świeżej posiekanej natki pietruszki
  • Sól., pieprz
  • Bagietka

 

Sposób przygotowania:

Mule w białym winie
Mule wkładamy do miski z zimną wodą, te które się otworzyły wyrzucamy. Mule starannie myjemy, i przekładamy do miseczki. Cebulę sikamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy rondel (musi mieć pokrywkę). Na rozgrzany rondel, wrzucamy mule, cebulę, czosnek, papryczkę chilli i wszystko zalewamy winem. Przykrywamy pokrywkę, potrząsamy rondlem, gotujemy 2 minuty i czynność powtarzamy. Odkrywamy rondel usuwamy mule które się nie otworzyły. Wlewamy śmietankę, solimy , pieprzymy i posypujemy mule natka pietruszki. Podajemy od razu z bagietką.