reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Murzynek bez jaj

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To kolejny przepis z mojego najstarszego zeszytu z przepisami, a wywodzi sie rodem a PRL-u jak wiadomo nie było wtedy prawie nic, a każde potrzebne produkty trzeba było wystać.

Murzynek bez jaj

Składniki:

Murzynek bez jaj

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 500 ml mleka
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki miodu ( płynnego)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek dżemu ( u mnie kwaskowaty z żółtych śliwek)

Sposób przygotowania:

Murzynek bez jaj

przygotowanie

Murzynek bez jaj
miód dobrze jest trochę podgrzać, bo dość ciężko się rozpuszcza w zimnym mleku

Wszystkie składniki "suche "przesiewamy przez sito.

Wszystkie mokre , łącznie z miodem i dżemem dokładnie łączymy.

Do mokrych stopniowo dodajemy suche i ubijamy do połączenia się składników.

pieczenie

Murzynek bez jaj
keksówki dobrze smarujemy tłuszczem i obsypujemy- łatwiej bedzie wyciagnąć ciasto

Masę przelewamy do dwóch keksówek, wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułą tartą.

Pieczemy 55-60 minut w 175 stopniach do suchego patyczka.

Upieczone studzimy i posypujemy cukrem pudrem.


Tagi:

ciasto deser