Sposób przygotowania:
Sernik królewskiCiasto
Mąki, cukier, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i wsypać do miski lub na stolnicę. Wbić jajko, dolać śmietanę. Dodać pokrojoną na plasterki zimną margarynę. Szybko zagnieść jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką żeby. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć. Podzielić na dwie nierówne części. Większą częścią wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę pozostawić na wierzch.
Masa serowa
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka Zmiksować z cukrem. Dodać miękkie masło i miksować kilka minut na najwyższych obrotach. Do powstałej masy dodawać partiami ser i miksować dalej. Wsypać proszki budyniowe, wlać zapach waniliowy i ponownie zmiksować. Na końcu dodać pianę z białek i wymieszałam delikatnie łyżką.
Masę serową wylać na ciasto. Przykryć pozostałym ciastem, krusząc go w rękach lub ścierając na tarce. Sernik piec ok. godziny w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu wystudzić i udekorować. Czekolady rozpuścić każdą osobno z odrobiną mleka i polać wierzch ciasta tworząc asymetryczne wzorki.
Schłodzić ciasto w lodówce kilka godzin.