kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Murzynek na majonezie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo puszysty, wilgotny i mocno czekoladowy. Majonez, który pełni funkcje tłuszczu jest niewyczuwalny w smaku więc nawet jeśli go nie lubicie nie wyczujecie jego smaku. Dzięki niemu ciasto jest niesamowicie wilgotne i nieco „wytrawne”.

Murzynek na majonezie

Składniki:

Murzynek na majonezie

podstawowe

  • (na formę 22 cm x 22 cm)
  • 300 g mąki krupczatki
  • 10 g sody
  • spora szczypta soli
  • 100 g kakao
  • 3 jajka M
  • 350 g cukru
  • 250 g majonezu
  • łyżka octu
  • szklanka mleka (260 ml)
  • 30 g prażonych orzechów laskowych
  • 100 g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady gorzkiej

 

  • Genache czekoladowy:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 75 g czekolady gorzkiej
  • 60 g śmietanki 36%

Sposób przygotowania:

Murzynek na majonezie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia.

Suche składniki (mąkę, sodę, sól i kakao) przesiewamy. W misie miksera umieszczamy cale jajka(białka i złotka) oraz cukier. Ubijamy na średnich obrotach, aż będą jednolite i bardzo puszyste (w zależności od miksera koło 8-10 minut). Bez przerywania miksowania dodajemy majonez i ocet, a następnie porcjami, naprzemiennie suche składniki i mleko do wyczerpania składników. Na końcu dodajemy prażone orzechy laskowe (w całości) i kropelki czekoladowe (lub czekoladę).

Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach C do tzw „suchego patyczka).

Genache czekoladowy:

Czekolady i śmietankę umieszczamy w misce ułożonej na garnku z wrzątkiem (łaźnia wodna). Mieszamy do utworzenia jednolitej polewy.

Wierzch ciasta smarujemy polewą i posypujemy rodzynkami. Kroimy po wystygnięciu.