Sposób przygotowania:
Murzynek na majonezie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia.
Suche składniki (mąkę, sodę, sól i kakao) przesiewamy. W misie miksera umieszczamy cale jajka(białka i złotka) oraz cukier. Ubijamy na średnich obrotach, aż będą jednolite i bardzo puszyste (w zależności od miksera koło 8-10 minut). Bez przerywania miksowania dodajemy majonez i ocet, a następnie porcjami, naprzemiennie suche składniki i mleko do wyczerpania składników. Na końcu dodajemy prażone orzechy laskowe (w całości) i kropelki czekoladowe (lub czekoladę).
Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach C do tzw „suchego patyczka).
Genache czekoladowy:
Czekolady i śmietankę umieszczamy w misce ułożonej na garnku z wrzątkiem (łaźnia wodna). Mieszamy do utworzenia jednolitej polewy.
Wierzch ciasta smarujemy polewą i posypujemy rodzynkami. Kroimy po wystygnięciu.
Suche składniki (mąkę, sodę, sól i kakao) przesiewamy. W misie miksera umieszczamy cale jajka(białka i złotka) oraz cukier. Ubijamy na średnich obrotach, aż będą jednolite i bardzo puszyste (w zależności od miksera koło 8-10 minut). Bez przerywania miksowania dodajemy majonez i ocet, a następnie porcjami, naprzemiennie suche składniki i mleko do wyczerpania składników. Na końcu dodajemy prażone orzechy laskowe (w całości) i kropelki czekoladowe (lub czekoladę).
Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach C do tzw „suchego patyczka).
Genache czekoladowy:
Czekolady i śmietankę umieszczamy w misce ułożonej na garnku z wrzątkiem (łaźnia wodna). Mieszamy do utworzenia jednolitej polewy.
Wierzch ciasta smarujemy polewą i posypujemy rodzynkami. Kroimy po wystygnięciu.
ajrinwu
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2