haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 339]

Murzynek z czerwonej fasoli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wilgotne, smaczne i niskokaloryczne ciasto - marzenie każdego kto jest na diecie. A na dodatek robi się samo - wystarczy wrzucić wszystko do miksera! Słodkiego dietowania!

Murzynek z czerwonej fasoli Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Murzynek z czerwonej fasoli

na murzynka

  • 1 banan
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1,5 łyżki oleju (ja użyłam kokosowego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżki wody
  • 1,5 łyżki oleju
  • płatki migdałowe
  • maliny

Sposób przygotowania:

Murzynek z czerwonej fasoli
1. Fasole odcedzamy i przepłukujemy pod bieżąca wodą na sitku. Wrzucamy do misy miksera.
2. Do fasoli dorzucamy całe jajka, kakao, miód, olej i proszek do pieczenia.
3. Banan obieramy, odcinamy końcówki, kroimy na kawałki i również dodajemy do składników znajdujących się w mikserze.
4. Miksujemy dokładnie na gładką masę.
5. Foremkę keksową smarujemy olejem i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni lub do suchego patyczka.
6. Z oleju, wody, miodu i kakao robimy polewę i wylewamy ja na ciasto. Posypujemy płatkami migdałowymi i podajemy z malinami.
Murzynek z czerwonej fasoli
wszystkie składniki, w tym odcedzona fasolę wrzucamy do misy miksera.
Murzynek z czerwonej fasoli
Całość miksujemy około 5 minut na gładką masę.
Murzynek z czerwonej fasoli
Keksówkę smarujemy olejem i wylewamy do niej ciasto.
Murzynek z czerwonej fasoli
Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni lub do suchego patyczka.
Murzynek z czerwonej fasoli
Ciasto odwracamy do góry dnem.
Murzynek z czerwonej fasoli
Polewamy polewą kakaową i posypujemy płatkami migdałowymi.