KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Mus czekoladowy 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mus może być zarówno dodatkiem do deseru jak i desere samym w sobie.Nie zapomnijmy udekor. go np. utartą białą czekoladą lub listkiem miety

Mus czekoladowy 5

Składniki:

Mus czekoladowy 5

 

  • 50 dag czekolady gorzkiej (wysoki % zawartości kakao)
  • 2 jaja
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • łyżka miodu
  • 300ml mleka
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowy 5
Przygotowujemy sobie naczynie do roztapiania czekolady. Możemy roztopić ją najbezpieczniej na parze, czyli w naczyniu ustawionym nad naczyniem wypełnionym gotującą się wodą :) W ten sposób roztapiamy naszą czekoladę oraz masło. Pamiętajmy aby wciąż mieszać czekoladę- nie chcemy przecież aby się przypaliła. Całe jajka ucieramy z brązowym cukrem i dodajemy dużą łyżkę miodu. Czekoladę mieszamy z roztopionym masłem, wlewamy powolutku mleko , ciągle mieszając, następnie dodajemy jajka z cukrem i miodem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i przelewamy do salaterek, dekorujemy. Gotowe!

Tagi:

czekolada