Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 752]

Mus czekoladowy z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodka dynia może dać ciekawe połączenie z czekoladą - przekonałam się o tym niedawno, robiąc torcik dyniowy pokryty kremem czekoladowo-dyniowym. Tym razem przyszła kolej na szybszy deser - mus czekoladowy z puree z dyni.

Mus czekoladowy z dynią

Składniki:

Mus czekoladowy z dynią

 

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 180 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka nalewki śliwkowej
  • 6 łyżeczek puree z dyni
  • 2 białka
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowy z dynią
2/3 śmietany podgrzewamy na niewielkim ogniu, dodajemy połamaną w kostki czekoladę, mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy resztę śmietany.

Dodajemy cukier puder, nalewkę, cynamon, imbir i puree z dyni, miksujemy dokładnie.

Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy do musu i mieszamy dokładnie łyżką.

Mus przekładamy do pucharków.

Tagi:

deser