agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Mus kremowy z nutką kawową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Deser smakuje rewelacyjnie, zwłaszcza smakoszom kawy

Mus kremowy z nutką kawową

Składniki:

Mus kremowy z nutką kawową

 

  • żelatyn spożywcza 4 łyżeczki
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • szczypta kardamonu
  • 300 ml zaparzonej gorącej mocnej kawy
  • bita śmietana w spreju 1 sztuka
  • rurki waflowe 4 sztuki

 

Sposób przygotowania:

Mus kremowy z nutką kawową
Przygotować niezbędne składniki na deser. W dalszej kolejności żelatynę w małym kubeczku zalać zimną wodą, do połowy kubka i wymieszać, żelatyna zwiększy swoją objętość. Do szerokiego rondelka wlać śmietankę, dodać cukier brązowy i kardamon podgrzać całość nie doprowadzać jednak do wrzenia składników. Zdjąć z palnika i przestudzić, następnie dodać żelatynę i mieszać całość do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Zaparzyć kawę ulubionej marki i gorącą kawę wlać do pozostałych składników. Mieszać aby w deserze nie było żadnych grudek, całość porcjować do pucharków, wstawić deser do lodówki na kilka godzin ( minimum około 3 godziny). Gdy deser zupełnie stężeje należy na wierzchu wykonać dekoracyjne wzory z bitej śmietany w spreju i włożyć rurki waflowe.

Tagi:

kawa