Sposób przygotowania:
Mus z drobiowych wątróbek
Oczyszczone wątróbki zalej mlekiem i odstaw na 12h. Na patelni rozpuść łyżkę masła i zeszklij na nim posiekaną cebulkę, po czym dodaj osuszone wątróbki, całość smaż ok 5min tak aby w środku pozostały krwiste.
Na patelnię pozostałą po smażeniu wlej wino, dodaj zioła i zagotuj, a po przestygnięciu przelej przez sitko. Do miksera włóż ostudzoną wątróbkę, miękkie masło oraz odcedzone wino, całość dokładnie zmiel na gładką masę a dla pewności przetrzyj przez sito. Gotową masę przełóż do formy z pergaminem i odstaw do związania.
Gotowy mus podawaj z piklami, pieczywem i konfiturą z róży.
Na patelnię pozostałą po smażeniu wlej wino, dodaj zioła i zagotuj, a po przestygnięciu przelej przez sitko. Do miksera włóż ostudzoną wątróbkę, miękkie masło oraz odcedzone wino, całość dokładnie zmiel na gładką masę a dla pewności przetrzyj przez sito. Gotową masę przełóż do formy z pergaminem i odstaw do związania.
Gotowy mus podawaj z piklami, pieczywem i konfiturą z róży.
misia5