Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Mus z wiśni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Deser, który smakuje nie tylko dzieciakom. Zamiast wiśni można użyć innych owoców.

Mus z wiśni

Składniki:

Mus z wiśni

 

  • 50 dag wiśnie,
  • 5 łyżek cukier,
  • 1,5 łyżki żelatyna,
  • 3 szt białka,
  • 1 łyżeczka cukier wanilinowy,
  • 1/4 łyżeczki aromat migdałowy

 

Sposób przygotowania:

Mus z wiśni
1,5 łyżki żelatyny zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje , zagotować. Wiśnie dokładnie, wydrylować, włożyć do rondelka, podlać odrobiną wody, rozgotować a później dokładnie zmiksować. Białka wlać do miski, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy i aromat, ubić na sztywną pianę. Następnie pianę wymieszać ze zmiksowanymi wiśniami i żelatyną. Wyłożyć do salaterki. Podawać schłodzone.