Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Muszle Conchiglie z pieczarkami...

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

w sosie śmietanowym, ze świeżą bazylią i po włosku oczywiście

Muszle Conchiglie z pieczarkami...

Składniki:

Muszle Conchiglie z pieczarkami...

 

  • ok. 200g wloskiego makaronu muszle (średniej wielkości),
  • ok. 200-250g pieczarek,
  • średniej wielkości cebula,
  • przeciśnięty przez praske, wiekszy zabek czosnku,
  • ok. 150ml słodkiej śmietanki, 30% lub 36%,
  • ok. 3 lyzki masla + 2 lyzki oliwy do smazenia,
  • swieze listki bazylii,
  • sól, świeżo zmielony pieprz,

 

Sposób przygotowania:

Muszle Conchiglie z pieczarkami...
Makaron ugotowac al dente w osolonej wodzie, przepłukać zimna woda i odcedzic. Pieczarki obrac i pokroic na średniej grubości plastry, cebule i czosnek obrac i przepłukać, cebule pokroic na drobna kostke, czosnek przecisnąć przez praske. Rozpuścić maslo na rozgrzanej patelni i wrzucic pieczarki, dusic do momentu az zmiekna, po czym dodac śmietanę, czosnek, sól i pieprz, smazyc ok. 2 minuty. Na patelni rozgrzac oliwe i zeszklic cebule, dodac makaron i smazyc kilka minut, ciagle mieszając (tak aby był goracy). Gasrteczke listków bazylli (ilość wedle uznania), drobno poszatkowac. Na talerz(e) wrzucamy porcje makaronu z cebulka, polewamy sosem smietanowo-pieczarkowym, prószymy bazylia, mieszamy, ew. doprawiamy do smaku, dekorujemy listkami bazylii i podajemy natychmiast. Bazylie można zastąpić natka pietruszki.