Sposób przygotowania:
Faszerowane muszle 4
Cebulę obrać pokroić w kosteczkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Czosnek drobno posiekać i dodać do cebuli. Mięso mielone dołożyć do cebuli i razem smażyć. Dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, przyprawę cygańską, doprawić solą i pieprzem do smaku i jeszcze chwilę podsmażyć. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia, po tym czasie dołożyć połową startego żółtego sera i cały farsz wymieszać. Muszle makaronowe ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju ok, 15 min (tak jak na opakowaniu). Następnie odcedzić i odstawić do przestygnięcia. Muszle faszerować farszem i układać w natłuszczonej blaszce. W kubeczku wymieszać 2 łyżki koncentratu pomidorowego z 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, szczyptą pieprzu i 1 łyżeczką bazylii. Przygotowanym sosem pomidorowym posmarować muszle i zapiekać ich w piekarniku w temp. 180st. przez 20 min. Przed końcem pieczenia muszle posypać resztą startego żółtego sera, tak aby ser się roztopił. Muszle podawać z ulubioną surówką. Smacznego!